Watertoren overgedragen aan nieuwe eigenaren

Watertoren Culemborg

Innovatieve familie koopt watertoren-complex

 

De nieuwe eigenaren van de watertoren hebben zich bekend gemaakt. Het is de familie Van der Veer uit Deil. Vader Peter van der Veer koopt het complex samen met zijn zoon (tech-ondernemer) en diens vriendin Claudia (huisarts). Peter van der Veer is oprichter van ontwerpbureau Van der Veer Designers uit Geldermalsen dat jarenlang werkte voor onder meer het fietsenmerk Gazelle. Hij heeft het goed lopende bedrijf recent verkocht en heeft nu tijd voor andere dingen zoals de herontwikkeling van de watertoren.

 

Plannen

Hoe de herontwikkeling van de watertoren en het pompgebouw er precies gaan uitzien, is nog niet duidelijk. Koen en Claudia willen zelf graag in de toren gaan wonen. In het pompgebouw komt zowel woon- als kantoorruimte die moeten zorgen voor een solide exploitatie van het geheel. Verder is het de bedoeling dat onder in de toren een gemeenschapsruimte wordt ingericht waar ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

 

Architectenwedstrijd

Om te komen tot een definitief plan gaat de familie een architectenwedstrijd uitschrijven. In totaal worden drie architecten uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de herontwikkeling. Maar eerst wil de familie nadrukkelijk kennismaken met de wijk en de omwonenden om ook daar ideeën op te halen. In het hele traject dat naar verwachting zo'n tweeënhalf tot drie jaar gaat duren, zal ook de aanpassing van het bestemmingsplan een belangrijk punt zijn.

 

Beklimmingen

De nieuwe eigenaren staan positief tegenover het organiseren van een aantal beklimmingen per jaar. Dat betekent dat de toren in 2018 op 16 juni, 8 september en 6 oktober toegankelijk zal zijn voor publiek. Organisatie en het inschrijven voor de beklimmingen blijft vooralsnog in handen van Stichting Watertoren Culemborg. Inschrijven kan via dit mail adres.