Informatie

Watertoren Culemborg

In het hart van de beroemde duurzame ecologische wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg staat de oude watertoren en het oude pomphuis van Vitens. Deze gebouwen staan in het waterwingebied en hebben sinds 2005 geen functie voor waterwinning.De watertoren is ontworpen door Visser & Smit Hanab en gebouwd in 1911. De watertoren heeft een hoogte van 35,00 meter en heeft een waterreservoir van 200 m³. In 1972 is de toren gerenoveerd waarbij de stenen bovenbouw is vervangen door een aluminium wand. De watertoren is er daardoor, naar de mening van menig Culemborger, niet fraaier op geworden.

De Watertoren vroeger

De Watertoren voordat de bovenkant is vervangen door een aluminium rand. Op de foto's hieronder is te zien hoe de toren er vroeger (voor 1972) uit zag. De linker foto is uit 1930, de overige 2 rond 1970.

Kerngegevens

 

Plaats:

Bouwjaar:

Hoogte:

Inhoud:

Architect(en):

Bouwstijl:

Reservoirtype:

Monumentnummer:

Huidig gebruik:

Adres:

Culemborg

1911

35,00 m

200 m³

Visser & Smit Hanab

Neo-Renaissance motieven

IJzeren Intze-reservoir

NVT

Buiten gebruik

Rijksstraatweg 47

Locatie

 

De Watertoren is gelegen aan de hoofdinvalsweg van Culemborg van de N320. Bij het binnenrijden van het stadje is het gebouw prominent aanwezig. Het staat in een waterwingebied maar is ook omringd door een wijk. De wijk en de watertoren zijn heel nadrukkelijk met elkaar verweven. De omliggende woonwijk is de (internationaal) beroemde ecologische wijk EVA-Lanxmeer.

Volg ons via Twitter: @WatertorenC

Volg ons op Facebook: Herbestemming Watertoren Culemborg